Fylkeskommunens oppgaver
http://www.oppland.no/Fag-og-tjenester/Administrasjon-og-ledelse/Organisasjon/Organisasjonen-og-ledelse/
Fylkeskommunens oppgaver
Oppland fylkeskommune skal være regionens viktigste utviklingsaktør og samarbeidspartner.
Oppland fylkeskommune er oppdelt i forskjellige fagområder. Disse fagområdene har ulike oppgaver og ulike målgrupper for sin virksomhet. Nedenfor finner du hovedoppgavene for de forskjellige områdene. Ønsker du en mer omfattende oversikt kan du klikke deg inn vi hovedmenyen eller klikke deg inn på Regionalt Handlingsprogram (RHP), som du finner blant vedleggene.
Fagenheten skal tilrettelegge for de som ønsker å skape og etablere for å oppnå økt verdiskapning og omstilling i Opplandssamfunnet. Fagenheten ivaretar fylkeskommunens planleggings- og veiledningsrolle etter plan- og bygningsloven, dvs. utarbeide fylkesplan og fylkesdelplaner og veilede kommunene i deres planlegging. Fagenheten har et bredt kompetansemiljø innen regional næringsutvikling, verdiskapning, miljø og samfunnsplanlegging.
Utarbeider fylkesplan og fylkesdelplaner i nært samarbeid med kommuner, statlige etater og andre aktører. Fylkesplan 2005-2008 "Mulighetenes Oppland" trekker opp mål og strategier for den regionale utviklingen i fylket når det gjelder kompetanse, omstilling og nyskaping, samferdsel, kultur, miljø og helse samt stedsutvikling og arealforvaltning.
Fagenheten skal framstå med et ledende kompetansemiljø innen regional næringsutvikling, verdiskapning, miljø og samfunnsplanlegging. Fagenheten skal tilrettelegge for de som ønsker å skape og etablere for å oppnå økt verdiskapning og omstilling i Opplandssamfunnet. Fagenheten skal være en tydelig og løsningsorientert samarbeidspartner med gjennomføringskraft.
Fylkeskommunen har et lovpålagt ansvar for folkehelsearbeidet, og har ansvar for å: være pådriver for og samordne innsats i det sektorovergripende folkehelsearbeidet regionalt og lokalt, samt ha nødvendig oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer som har betydning for folkehelsearbeidet i fylkeskommunen og kommunene i fylket.
Behandling av spillemidler rettet mot anlegg og områder for idrett og friluftsliv, FYSAK Oppland, og behandling av ulike tilskuddsordninger blant annet rettet mot barne- og ungdomsorganisasjoner.
Fylkeskommunen skal bedre Opplandsamfunnets sjanser til aktivt å møte internasjonale utfordringer og muligheter. I dette arbeidet skal vi ha et spesielt fokus på ungdom. En stadig økende globalisering med bl.a. nedbygging av grensevern og fri flyt av arbeidskraft innen EØS-området krever større fokus på samarbeid over landegrensene. Fylkeskommunen er engasjert i internasjonalt arbeid av flere årsaker. Blant annet ser vi det som viktig å delta i arenaer hvor en kan drive politisk påvirkning og stimulere til regional utvikling generelt og næringsutvikling spesielt. Uavhengig av om bedriftene i Oppland produserer for eksportmarkedet eller ei har denne utviklingen konsekvenser for deres vilkår. I tillegg ser fylkeskommunen det som viktig å bidra til bedre vilkår for demokratiet og regional utvikling i andre land. Fylkeskommunen ønsker å delta i så praktisk og konkret internasjonalt samarbeid som mulig for å framheve og styrke Opplands fortrinn og unike muligheter i en stadig mer sammensatt verden. Vi har som mål å bidra til at samfunns- og næringslivet får økt kunnskap og konkurranseevne ved å delta i et flerkulturelt, sosial og økonomisk samarbeid med aktører i inn- og utland.
Kulturenheten har sentrale arbeidsområder innenfor Kulturformidling i Oppland, Den kulturelle skolesekken, musikk, Ungdommens Kulturmønstring, og støtteordninger for profesjonelle kunstnere, frivillig virksomhet og lokale innvandrerorganisasjoner.
Kultuvernenheten har som hovedarbeidsoppgaver forvaltning av nasjonalt og regionalt verneverdige kulturminner i fylket. Videre arbeider vi med museer, Opplandsarkivet og tradisjons- og folkemusikkarkivene. Fagenheten fordeler tilskudd til fredete bygninger og anlegg fra Riksantikvaren og noen fylkeskommunale midler til verneverdige bygninger.
Har ansvar for videregående opplæring, lærlingordningen, voksenopplæring og pedagogisk-psykologisk tjeneste/oppfølgingstjeneste. Fylkeskommunen driver 13 videregående skoler og to folkehøgskoler.
Fylkesbiblioteket skal initiere bibliotekutvikling i fylket, være en koordinator og et kompetansesenter i forhold til framtidige utfordringer. Fagenheten skal være nytenkende og til enhver tid definere bibliotekenes framtidige rolle ut fra nasjonale føringer, regionale utfordringer og innbyggernes lokale behov. Fokusområdene i bibliotekutviklingen er interkommunalt samarbeid, nettverksbygging med ulike samarbeidspartnere og informasjonsformidling på nye måter ved aktiv bruk av IKT der hele fylket deltar. Virksomheten er forankret i Lov om Folkebibliotek. Fjernlånsvirksomheten og ulike veiledningstjenester inngår i tilbudene, samt bistå statlige myndigheter ved utredning og planlegging.
Fylkesarkivet i Oppland er fylkeskommunes fjernarkiv. Fylkesarkivet er også depotinstitusjon for kommunale arkiver samt arkivene etter Lillehammer Olympiske Organisasjonskomite. Fylkesarkivet i Oppland utgjør en egen fagenhet i Oppland fylkeskommune. Fylkesarkivet tilbyr ulike tjenester til private og offentlige virksomheter
Opplandstrafikk er ansvarlig for kollektivtrafikken i Oppland, som også inkluderer skoleskyssordning, tilrettelagt transport for funksjonshemmede, service- og bestillingsruter, syketransport samt løyver for gods- og persontransport.
har ansvar for planlegging, utbygging og drift av Den offentlige tannhelsetjenesten og skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttjenester, i rimelig grad er tilgjengelige for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket. I tillegg arbeider fagenheten med forebyggende tiltak for hele befolkningen (prinsipp: "hjelp til selvhjelp") og føre tilsyn med og gi behandling til prioriterte grupper. Gruppene som skal ha tilbud i Den offentlige tannhelsetjenesten, er barn og ungdom 0-18 år, psykisk utviklingshemmede, grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie, ungdom 19 og 20 år og andre grupper etter vedtatt plan Fylket er delt inn i 7 distrikter som ledes av overtannleger.
Oppland fylkeskommune skal ha en aktiv rolle i utviklingen og anvendelsen av IKT og skal aktivt søke å trekke andre offentlige og private samarbeidspartnere med i utviklingen av digital infrastruktur. Det skal satses på interkommunale og regionale IKT utviklings- og samarbeidsløsninger. Oppland fylkeskommune skal bidra til utbygging av bredbånd infrastruktur og utvikling av nettbaserte tjenester. IKT skal også fremme nye læringsformer, forskning og utvikling i Opplandssamfunnet. IKT skal anvendes aktivt som politisk og administrativt virkemiddel for å fremme dialogen med innbyggere.
Ifølge vegtrafikkloven har fylkeskommunen et ansvar for å tilrå og samordne trafikksikkerhetsarbeidet i fylket. Oppland fylkes trafikksikkerhetsutvalg (FTU) ivaretar dette ansvaret for Oppland fylkeskommune. Fylkeskommunen er en av fylkets største arbeidsgivere, med ca. 1800 ansatte.
Interne serviceenheter:
Arkiv
Arkivet er sentralarkiv for sentraladministrasjonen og gir faglig bistand i arkivfaglige spørsmål til saksbehandlere og ledere internt og til ytre enheter, herunder videregående skoler.
Arkivtjenesten har ansvar for at alle dokumenter blir behandlet etter gjeldende lover og regler.
Vi mottar daglig all post som blir sortert, vurdert, journalført og skannet inn i sak-/arkivsystemet.
Vi utfører kontrolloppgaver i forhold til publisering av offentlig journal på Internett, og kontrolloppgaver som gjør at vårt sak-/arkivsystem til enhver tid er så à jour som mulig.
Arkivet har ansvar for sentralt postmottak som blir vurdert på lik linje med all annen post.
Arkivet er en viktig medspiller i utvikling av automatiske prosesser i saksbehandlingen, som skal forenkle og effektivisere hverdagen for saksbehandlere.
Personal og lønn
Fagenhet personal og lønn ivaretar fylkeskommunens overordnede personal- og lønnsfunksjoner, og jobber for å understøtte fylkeskommunens samfunnsoppgaver gjennom en aktiv og utviklingsrettet arbeidsgiverpolitikk.
Servicesenteret
Praktisk info
Utsendelser
Store utsendelser og kopioppdrag må bestilles i god tid. Utsendelser som skal ut samme dag må komme før kl. 13.00.
Kontorrekvisita:
Artikler til en kostnad på mer enn 400 kr faktureres fagenheten.
Papirleveranse 1 gang i måneden på faste brukersteder.
Konferanser:
Vi tilbyr bistand og blir gjerne med fra starten av planleggingen.
Mottak av gjester:
Vi ber om at gjester til møter blir mottatt i resepsjonen.
Resepsjon:
Mottak og veiledning av besøkende
Salg av matbilletter for besøkende til kantina
Gaver og profi leringsartikler
Sentralbord/telefoni:
Betjene sentralbord
Ajourhold Telefonstøttesystem Trio
Lager av mobiltelefon med utstyr
Bestilling av mobilabonnement
Veiledning i fraværsmarkering på telefon
Post/utsendelser:
Sortering av inngående post og klargjøring av utgående post
Større utsendelser til f.eks FU, FT, komiteer, m.m
Div utsendelser for fagenhetene
Kopiering/layout:
Kopiering, utskrift og scanning av trykksaker
Redigering og layout av trykksaker
Sekretærbistand ifbm Powerpoint, Word, Exel
Visittkort
Adresseetiketter og navneskilt
Møte- og konferansebistand:
Møteromsbooking med servering
Lage invitasjoner, program og navenskilt
Bestille hotell og transport
Ta imot påmeldinger
Hjelpe til under konferansen
Bistå med utfl ukter og kulturelle innslag hvis ønskelig
Andre tjenster:
Innkjøp og drift av:
Kontorrekvisita og konvolutter
Kopimaskiner i sentraladm.
Kontorutstyr og kontormøbler i sent.adm.
Bistand:
Fleksimeter / MinTid
Fraværsføring NLP
Kontaktmodul P360
Økonomi
Fagenhet økonomi ivaretar fylkeskommunens overordnede økonomifunksjoner knyttet til budsjett, regnskap, fakturabehandling, finansforvaltning, økonomistyring, rapportering og økonomirådgivning. Enheten har 12 ansatte og er organisert i to team knyttet til budsjett og regnskap inkl. sentralt fakturamottak.
Laster...